KIELILUOKALLA?

Ranska on niin kansainvälisten suhteiden, rakkauden kuin älyn kieli. Ranskaa puhutaan viidessä maanosassa ja se on internetin kolmanneksi käytetyin kieli. Erotu massasta, opettele ranskaa ”Oui! Bonjour!

Millaista kieliluokalla opiskelu sitten on? Tutustu Ensemblen pieneen oppaaseenVihkonen luo muun muassa katsauksen kieliluokkien taustalla olevaan eurooppalaiseen opetusmenetelmään ja kertoo kokemuksia ranskan kieliluokalla olosta.

Turun ranskan kieliluokilla kaksi ensimmäistä vuotta painottuvat ymmärtämiseen ja kielitaidon pohjan luomiseen. Lukemaan ja kirjoittamaan opitaan äidinkielellä (suomi). Vähä-Heikkilän alakoulussa ja Topeliuksen yläkoulussa oppiaineita opetetaan joko kokonaan tai osittain ranskan kielellä.

Ensemblen linkkivinkit lapsille

Jotta pääset alkuun, tässä muutamia Ensemblen omia suosikkeja peleistä ja muista hauskuuksista erityisesti perheen pienimmille.

Suomessa kehitetty Moka Mera Lingua -sovellus auttaa kielenoppimisen alkuun ilman tekstiä. Pelissä seikkailevat hahmot Atlas ja Moka Mera viihdyttävät varmasti pienempiä lapsia.

Lasten kanava TiVi5Monde+ tarjoaa muun muassa piirrettyjä pienimpien ranskanoppijoiden iloksi. Koumi-tytön tutustumista erilaisiin eläimiin voi seurata, vaikka ranska ei vielä olisi hallussa. Mouk-karhun seikkailut ympäri maapalloa saattavat myös kiehtoa mahdollisesta kielimuurista huolimatta.

Ba Ba Dum on sanapeli, jonka avulla voi helposti laajentaa sanavarastoaan. Peli sopii myös edistyneemmille.

Tutustu myös linkkilistoihin, joita on koottu  ranskaa vieraana kielenä oppiville Matériel FLE -sivulle: Jeux et ressources interactives tarjoaa linkkejä useille erilaisille ranskankielisiä pelejä tarjovaville sivustoille. Médias puolestaan johtaa ranskankielisten TV-kanavien sivuille.

Oppimisen alkuun aikuisena

Monet ilmaiset sovellukset tarjoavat apua kielenoppimiseen. Duolingo on monipuolinen sovellus, jossa voi harjoitella sekä ääntämystä, kirjoittamista että kielioppia ohjatusti ja helposti. Learn French on yksi esimerkki sanapelistä, jolla voi kehittää sanavarastoaan monen aihealueen parissa.

Ranskankielistä materiaalia virikkeitä ranskan opiskeluun verkosta löytyy runsaasti. FLE muodostuu sanoista Français langue étrangère  eli ranskaa vierailla kielillä. Le Point du FLE tarjoaa tietoa ranskan kielen oppimisesta ja opettamisesta.

Myös Voie Expresse tarjoaa Ranskaan liittyvää kulttuuritietoa, kuva- ja videomateriaalia kaikille ranskan kielestä kiinnostuneille.

Jos sinulla on mielessäsi hyvä sivusto, kerro siitä tällä sivustolla tai lähettämällä postia osoitteeseen ensembleturku@gmail.com

Jätä kommentti